Výzkumníci vrhli nové světlo na želvy gopher

Výzkumníci vrhli nové světlo na želvy gopher

Docent biologie Christopher Searcy a postgraduální studentka Leyna Stemle studují chování mladých plazů, aby pomohli chránit tento druh, což je klíčové pro přežití mnoha dalších původních organismů.



Želvy gopher jsou kritickou součástí floridské krajiny.

Pocházejí z jihovýchodu Spojených států a podporují více než 300 dalších organismů tím, že staví velké podzemní nory, které chrání jejich druhy, spolu se žábami, hady a dalšími bezobratlími před predátory a také před horkem.

Ohroženy jsou ale i želvy gopher. V minulém století se jejich populace snížila o 80 procent – ​​pravděpodobně proto, že vývoj způsobuje zmenšování jejich stanovišť. A tato společenství jsou rozprostřena dále od sebe, což ztěžuje jejich reprodukci.

Leyna Stemle s nedospělou želvou gopher.

Přesto, protože želvy jsou tak důležitou složkou ekosystémů suchých borových savan, chce absolventka biologie Leyna Stemle z University of Miami zjistit o mladých želvách gopher co nejvíce, takže manažeři ochrany mají větší přehled, když doufají v ochranu druhu. .

“O želvách gopherů je mnoho informací, protože jsou tak rozšířené, ale o mladších není mnoho informací.” Takže jsem chtěl zaplnit některé mezery ve znalostech,“ řekl Stemle. “Součástí ochrany je pochopení druhu a zjistili jsme, že existují velké rozdíly v tom, jak se chovají na rozdíl od dospělých želv.”

Ve studii zveřejněné nedávno Stemle a její poradce, docent biologie Christopher Searcy, zkoumali malou skupinu mladých želv gopher v centrální Floridě pomocí GPS trackerů. Bylo to poprvé, kdy byla tato technologie použita k dokumentaci místa pobytu mladých želv gopher – které jsou velmi tajné – a také jim pomohla zjistit, že tito plazi opouštějí své nory dvakrát častěji, než vědci dříve zaznamenali. Také se dozvěděli, že nedospělé želvy gopher využívají šestkrát více prostoru, než vědci kdysi věřili.

“Želvy se každý den pohybovaly v průměru 75 stop od svých nor, zatímco dříve jsme si mysleli, že se tyto mladé želvy pohybují v průměru jen 26 stop každý den,” řekl Stemle.

Vědomí, že své nory opouštějí téměř čtyřikrát denně, aby se najedli, zůstávají mimo nory déle a každý den cestují dále, znamená, že zachování druhu může znamenat zachování větších ploch půdy, aby se želvám dařilo, dodal Stemle.

O těchto plazech mladších než sedm let je málo známo. V minulosti byli příliš malí na sledování a stále je těžké je najít, protože cítí pohyb a skrývají se ve svých norách, tvrdí Searcy. S vědomím toho tým také umístil kamery mimo nory mladých želv. To výzkumníkům umožnilo vidět, jak interagují s jinými mláďaty a také brání své nory před většími dospělými.

Searcy
Searcy

“Zjistili jsme také, že jsou více sociální, než se dříve myslelo, takže jsme pravděpodobně podcenili roli mladé želvy v populaci,” řekl Stemle. “Možná, že mají složitější společenský život, než v současnosti chápeme,” poznamenal Searcy.

Na studii Stemle a Searcy spolupracovali s Betsie Rothermelovou, vědkyní z biologické stanice Archbold severně od jezera Okeechobee. Stanice je v rezervaci se zařízeními pro výzkum želv gopher a mnoha dalších rostlin a zvířat pocházejících z Floridy. Pomocí map nor vytvořených vědci z Archboldu tým připojil GPS značky k 10 želvám gopher ve věku od 3 do 7 let (ve volné přírodě mohou žít až 60 let) a sledoval je po dobu asi 40 dnů.

Zatímco současné GPS trackery jim umožňovaly sledovat želvy jen krátkou dobu, Rothermel, Searcy, Stemle a další postgraduální student biologie Hunter Howell pokračují ve studiu tohoto druhu. V současné době sledují větší skupinu téměř 30 mláďat pomocí rádiových sledovačů, aby se dozvěděli o ideálních stanovištích pro tyto plazy žijící v norách.




Leave a Reply

Your email address will not be published.