Quentin Shaw | Návrat Pine Marten LRB 23. listopadu 2022

Quentin Shaw |  Návrat Pine Marten LRB 23. listopadu 2022

Kuna borová v Argyll, Skotsko v roce 2019. Foto © Roy Waller / Alamy

V září zachytila ​​fotopast sledující ježky v Kingston upon Thames ohromující chňapnutí kuny borové, nejnepolapitelnějšího z anglických savců. V Anglii nebylo žádné potvrzené pozorování po celé století až do července 2015, kdy přírodovědec ze Shropshire pořídil fotografii. Tam, hazardující za bílého dne, bylo zvíře z vytouženého světa kryptozoologie, fantastické zvíře, dříve o nic podstatnější než plesiosaurus v Loch Ness nebo velká kočka v Surrey.

Objevily se letmé náznaky: podivné zvíře ve světlometech na A49, něco pobíhalo po stromech, zatímco lesník jedl jejich sendviče, ale vždy chyběly jasné důkazy. Dobrovolníci objížděli venkovské cesty, škrábali mrtvé na silnicích a hluboce zmrazovali plochá zdechliny pro pozdější identifikaci, jen aby zjistili, že jsou to všichni tchoři nebo norci. Lidé čichali a manipulovali s podivnými skoty, které, jak se ukázalo, pocházely od lišek a jezevců. Ale teď jsme věděli, že venku v Shropshire je alespoň jedna kuna. Masivní probíhající program fotopastí od té doby odhalil asi tucet dalších. Jednou z tisíce videoklipů je letmý záblesk, obvykle kuna, která je již napůl mimo záběr, než se spustila kamera.

Kuny v jiných zemích jsou mnohem prozaičtější. Ve Skotsku přepadají slepičí domy a ptačí budky, dělají si doupata v hospodářských budovách a byli v pokušení do domů. Někteří vám budou jíst z ruky. Svá území si označují tím, že se při běhu extravagantně vzpírají a zanechávají své dlouhé tenké struny v abecedních tvarech jako pohozená jablečná slupka. Navzdory hodinám hledání zatím nikdo ve Shropshire nenašel ani skot. To je frustrující, protože analýza scat DNA by nám umožnila zjistit, zda jsou kuny Shropshire skutečnou reliktní „anglickou“ populací nebo novějšími přistěhovalci z Walesu.

Byly doby po poslední době ledové, kdy se na Britských ostrovech dařilo kunám borovicovým. Standardní příběh je, že byli v Anglii pronásledováni až k zániku myslivci. Pravda může být jednodušší a v některých ohledech smutnější. Na rozdíl od jiných Mustelidae (jako jsou lasičky, jezevci, vydry, lasice a tchoři) jsou kuny borovicové stromovité a mohou se rozmnožovat pouze ve vhodných norách starých stromů. Od neolitu ničíme naše lesy. Borové kuny zbavené pelíšků se stáhly do další nejlepší věci: skalnatých útesů. Vydržely ve Snowdonii a Lake District déle než na většině míst a přežily do současnosti v horské pevnosti severozápadního Skotska.

Přelom minulého století, éra zlých myslivců, byl také shodou okolností nejnižším bodem pro pokrytí stromů ve Spojeném království. Věci se od té doby zlepšily, ale stále máme v průměru pouze 13 procent pokrytí ve srovnání s 30 procenty ve Francii nebo Německu, kde se kunám borovým daří.

Kromě nedostatku lokalit čelí kuna v Anglii ještě dalším potížím. Venku, daleko od stromů, se stávají kořistí lišek. Nemají anální žlázy, které by vytvořily protipachovou obranu, kterou používají tchoři a jiní lasicovití k odražení útočníků. V pokřiveném světě naší spravované krajiny nejsou vrcholoví predátoři jako vlci, medvědi nebo rysi. Mezopredátoři – lišky, jezevci a kuny – jsou „vypuštěni“, aby soutěžili o nejvyšší pozici, a kuny propadají. Nejsou ani v přímé konkurenci s liškami, které žijí převážně z hmyzu, vajec a ovoce – i když to lišky nemají vědět a dělají pouze citlivou věc tím, že zabíjejí toho, co vypadá jako soupeřící masožravec.

Kunám trvá tři roky, než dosáhnou pohlavní dospělosti, a produkují pouze dvě sady na vrh (relativně nízké číslo pro hnědáska). Očekávaná délka života ve volné přírodě může být kratší než pět let. Ponecháni svému osudu by obyvatelstvu v Anglii trvalo dlouho, než by se vzpamatovalo. Nemůžeme jim pomoci tím, že vytvoříme prastaré stromy, ale můžeme je umístit na plantáže jako náhradu.

Je také možné, že dostávají tichou podporu z nečekaného směru. V roce 2014 Emma Sheehy předložila důkazy o dramatickém zhroucení populace veverek šedých v Irsku, když se vrátily kuny. A jak šedé veverky ubývaly, zrzavé veverky se vzpamatovaly. Zdá se, že veverky šedé, které se vyvinuly v oblastech Severní Ameriky, kde nejsou žádné kuny, jsou zranitelné vůči predaci, na rozdíl od společně vyvinutých červených. Síť specializované konkurence je pevně propojena: kuny dělají s šedými to, co šedí s červenými a lišky s kunami.

Sheehyho nález je dobrou zprávou nejen pro veverky obecné, ale i pro svět komerčního lesnictví. Šedé veverky způsobují obrovské ekonomické škody, zabíjejí a deformují stromy odlupováním kůry. Nyní se děje kuriózní věc: na jihu Anglie se začaly objevovat kuny borové. Mám podezření, že je lesníci tajně dovážejí ze Skotska a kuna vyfotografovaná v Kingstonu je pravděpodobně jednou z těchto partyzánských reintrodukcí.

Leave a Reply

Your email address will not be published.