Kam se toulám – venku a kolem

Kam se toulám – venku a kolem

Příběh a fotografie od Joan Herrmann

Whereiwander… ať to bude tento týden kdekoli, budu muset být na sněžnicích, běžkách nebo v teple auta. Tento týden nás potkaly dvě sněhové bouře. První nám nechal stopu sněhu a druhý se o dva dny později už snaží porazit prvního v množství, které nechává. Vzpomínám na další sněhové bouře a na ptáky a savce, kteří budou mít první zkoušky v přežití zimního počasí.

Dva z prvních ptáků, kteří vás napadnou, jsou někteří z těch větších, kteří mohou nebo nemusí navštívit vaše ptačí krmítka. Jedním z nich je tetřev polní (Bonasa umbellus), kterému sezónně na prstech narůstá krátký třásněný peříček, který mu umožňuje chodit po sněhu, jako by měl na sněžnicích, a třásňové peří také poskytuje extra izolaci. Tento tetřev je jedním z nejvíce zimních ptáků na našem severovýchodě. Ve věku kolem čtyř měsíců opustí své hnízdo a začne svůj nový život sám. Samci odchovu odcházejí většinou jako první, protože je pro ně důležité najít si území, které je výhradně jejich a je nutné, aby na nadcházejícím jaře přilákali tetřeví samici.

Tato výprava může být obtížná, protože se musí nacházet v oblasti, kde není v blízkosti žádný jiný tetřev samec, a musí mít dostatek potravy, aby přežil dlouhou zimu, a vhodná místa pro bubnování, aby přilákal samici. Samec vykoná svůj jarní námluvní rituál tak, že se postaví na kládu a tluče křídly. Tito samci možná budou muset cestovat několik mil, aby našli to dokonalé místo a štědrý zdroj potravy. Na podzim to nemusí být příliš obtížné, protože žaludů, lesních plodů a hub je dostatek. Do pozdního podzimu jim peříčka na zobáku přerostou přes nosní dírky a umožní tak studenému vzduchu zahřát se před jeho vdechnutím. Tetřev má také jedinečný způsob, jak zůstat v teple v mrazivých teplotách, a také poskytuje úkryt před predátory. Ponoří se do načechraného sněhu hlavou napřed a tím, že zanechají jen malou díru a téměř žádný smysl, mohou být celou noc docela v bezpečí. Šetří své tělesné teplo také tím, že v této dutině zůstávají celou noc a ráno explodují ze sněhu a začínají nový den.

Dalším velkým ptákem, který musí trávit dny hledáním potravy a úkrytu během naší zimy, je krůta divoká (Meleagris gallopavo). Tyto krůty nemigrují a naše zimy pro ně mohou být obzvláště náročné. Jsou schopni odolat silnému chladu a je známo, že vydrží i hluboký sníh, aby si našli potravu. V zimě jsou jejich hlavním zdrojem potravy rostlinné materiály. Konzumují trávy a obilí, mezi které patří kukuřice, oves a sójové boby, kromě bobulí, žaludů a dalších ořechů. Jejich žaludek, svalová část žaludku, je lemován hřebeny a zrohovatělé ploténky lze považovat za zuby a čelisti. Krůtí žaludek dokáže rozemlít i ty nejtvrdší látky na stravitelný materiál. Výzkumníci vzali některé položky, které by normálně vyžadovaly více než čtyři sta liber tlaku (na čtvereční palec), aby se rozdrtily; pak podobnými předměty krmili krůty a během čtyřiadvaceti hodin byl každý předmět totálně rozdrcen. Krůty někdy pojídají malé oblázky, drť nebo tvrdá semena a dokonce i ovocné pecky, aby napomohly drcení v jejich žaludku. Na jaře, v létě a na podzim budou krůty ve své stravě zahrnovat hmyz, malé obojživelníky a plazy, včetně malých ještěrek a hadů.

Krůta je nejtěžším členem řádu Galliformes, který zahrnuje tetřeva, kuře, koroptev a bažanta. Jako všichni Galliformes jsou krůty polygynní, což znamená, že samci se páří s jednou nebo více samicemi. Samice se však páří pouze s jedním samcem. Po páření samice snese deset až čtrnáct vajec, jedno denně. S inkubací vajíček nezačne, dokud nesnese poslední vejce. Inkubační doba je asi dvacet osm dní. Hnízdo je mělké vyškrábané místo pod kmenem stromu nebo v hromadě křoví. Hnízdo může vystýlat sušenými listy. Mládě je prekociální, to znamená, že je pokryto prachovým peřím, je pohyblivé a sleduje slepici, zatímco jim ukazuje, co je jedlé. Samci se neúčastní inkubace nebo odchovu drůbeže (kuřat nebo mláďat). Slepice bude drůbež chránit a zakrývat je tělem, křídly a ocasem, dokud nebudou dost velká, aby na noc vyletěla do úkrytu. Drůbeži jsou schopni létat do dvou až tří týdnů po vylíhnutí. I když obvykle utečou, když jsou konfrontováni, mohou létat a v případě potřeby uniknout zranění.

Drůbež stráví první týdny a první léto krmením a rychlým růstem. Při hledání potravy mohou cestovat míli nebo dvě denně. Divoké krůty preferují tvrdé dřevo nebo smíšený jehličnan-tvrdý les, včetně dubu, buku, černé třešně a dalších ořechoplodých stromů. Mají také rádi stanoviště, které má louky, sady, zemědělská pole a bažiny. Četní predátoři jedí krůtí vejce, jako jsou mývalové, vačice, skunky a lišky. Jak drůbeži, hadi, zejména krysí hadi, orli, sovy a několik druhů jestřábů, snižují svůj počet. Kojoti, bobci, černí medvědi, velké sovy a lišky červené i šedé jsou dravci drůbeže i dospělých. Krůtí tomové (samci) mohou být v případě potřeby v sebeobraně agresivní a budou kopat nohama, přičemž kromě kousání a narážení používají ostruhy jako zbraň. Slepice (samice) bude podobně bránit své potulky.

Divoký krocan se málem stal naším národním ptákem. Benjamin Franklin byl propagátorem této barevné drůbeže s červenou, bílou a modrou hlavou. Naneštěstí pro divokého krocana prohrálo o jeden hlas Kongresu; nebo možná jíte orla bělohlavého na díkůvzdání.


Joan Herrmann jako profesionální fotograf přírody, přírodovědec a outdoorový pedagog vyučuje a dělá programy pro školy, zahradní kluby, knihovny a přírodní centra již asi 38 let. Poté, co se v roce 1995 přestěhovala z oblasti Rochesteru, začala podnikat v oblasti fotografie, Essence of Nature, a stala se spolumajitelkou The Artworks v Old Forge v New Yorku. Jako lektorka na Munson, Williams, Proctor Arts Institute v Utica, New York, se již devatenáct let věnuje vzdělávání dětí a dospělých.

V roce 2007 začala spolupracovat s Black River Outdoor Educational Programme (BROEP). V letech 2013 a 2014 absolvoval týdenní letní program na BROEP ve spolupráci s Mohawk Valley Community College (MVCC). S využitím své lásky k přírodě a fotografii vytvořila outdoorový vzdělávací program Flora/Fauna, který učí studenty (ve věku 6 až 14 let) radosti z přírody a kreativní fotografické dovednosti.

Joanina láska k přírodě byla celoživotním studiem ptáků, divokých květin, mechů, kapradin, stromů, obojživelníků, plazů, trav, hmyzu, pavouků, stop, strakáčů a háčků. Pomáhala při katalogizaci všech tras používaných turistickými trenéry a fotografovala a identifikovala sezónní flóru.

Od října 2016 píše jednou za dva měsíce do novin Adirondack Express Newspaper o přírodě. V říjnu 2019 začala vydávat dvouměsíční sloupek s novinami My Little Falls. Můžete ji kontaktovat na [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published.